Hordozás

Hordozás lélektana

Hordozni jól, JÓ!

 

Nem csak a testi, hanem a lelki fejlődés miatt is. Egy újszülött számára a megszületés ugyanolyan hosszú és ijesztő folyamat, mint az édesanyja számára. Ezt enyhíteni a karba vétellel lehet, a sokat magunkhoz öleléssel. A csecsemő számára a negyedik trimeszter, azaz az anyaméhből a külvilágba vezető út eltarthat akár 3 hónapig is. Azon gyermekek, akiket édesanyjuk hordoz, általában sokkal kiegyensúlyozottabbak mint nem hordozott társaik. Kevesebbet sírnak, hamarabb kialakul a napi rutinjuk, kiszámíthatóbbá válik viselkedésük.  Régi időkben a hordozás lélektani hatásai helyett nagyobb hangsúlyt kapott a praktikum. Egy földeken dolgozó asszony számára a legkézenfekvőbb megoldás a hordozás volt.

Kép forrása: Internet

A hordozás az egészséges kötődéshez vezető út egyik eszköze. Elősegíti a hordozott baba és a hordozó szülő közti biztonságos kötődés és bizalom kialakulását, mely a későbbi az önállóság alapja.

„John Bowlby (1970-1990) pszichoanalitikusként a mentális és viselkedésbeli problémákat a korai gyerekorra vezette vissza. Bowlby kötődéselmélete szerint a gyermekek úgy jönnek a világra, hogy biológiailag programozottak arra, hogy kötődjenek másokhoz, mert ez fogja segíteni a túlélésüket.”

Kép forrása: Internet

Ezek a korai élmények nagy mértékben segítik a későbbi tapasztalatokkal együtt a testkép, testséma, testtudat formálódását. A taktilis érzékelés fontosságát érzékelteti, hogy köztudottan jobbak az életben-maradási esélyei azoknak a kis súllyal született koraszülötteknek, akiket a nap túlnyomó részében az édesanya meztelen bőrére fektetnek és úgy hordoznak.” Óvári Andrea https://www.kolyok-park.hu/gondolataink/a-taktilis-ingerek-jelentosege-a-gyermeki-fejlodesben

A hordozás anatómiája

Az ortopédiailag megfelelő hordozóeszköz a baba gerincét csigolyáról csigolyára támasztja meg. A baba – sok téves elképzeléssel szemben – nem ül a hordozóban, hanem pontról pontra megtámasztott, domború ívű gerinccel hozzásimul a hordozó személy testéhez. Ezzel az eszköz a babára ható összes erőt a hordozó személyre viszi át. A gerinc helyes pozicionálása mellett a jó hordozóeszköz ismérve még, hogy a csípőízület és az alsó végtag optimális fejlődését támogatja. Mindkét alsó végtagot olyan helyzetben tartja, hogy az csípőízületi fej és a vápa optimális szögben illeszkedjen egymáshoz.  A mozgásfejlődés elkezdésével, az aktív izommunka bekapcsolódásával egyidejűleg elkezdenek kialakulni a gerinc fiziológiás görbületei. A mozgásfejlődés előrehaladása során is fontosnak tartjuk a gerinc és az alsó végtagok tehermentes megtámasztását, az optimális fejlődés biztosítása érdekében. A hordozott baba a hordozószemély mozgását lekövetve folyamatos ringatózik, akinek így izomzata, vázrendszere, agyi összeköttetései a megfelelő stimuláció hatására folyamatosan fejlődik. „A hordozott személy olyan vizuális, tapintási, kinetikus és vesztiburális (halló- és egyensúlyérző) ingereket kap, amikhez babakocsiban fekve nem jutnak el hozzá.” Batyuklán blog  

Az agyuk különféle ingerekkel találkozik a hordozás következtében, ez segíti a szinapszisok kiépülését. Több és másféle kapcsolódások alakulnak ki a területen. Így lesz jobb a motorikus és egyensúlyérzékük. Segíti a nagyagy és kisagy közti gazdag kapcsolatrendszer felállítását.




Tanácsadóink elérhetőek, bármilyen kérdéssel keressétek Őket!

Pásztor-Horváth Csilla

+36 30 244 95 67

Mészáros Adrienn

+36 30 659 66 64

Dr. Rosie Knowles: Miért fontos a babahordozás?

„Gyermekeink hordozása – akár kendőben, akár más hordozóeszközben – meghatározó jelentőségű mind a babák, mind a szülők számára. A babahordozás ősi, bevált módszer: előnyei a hétköznapokban ma már éppoly nyilvánvalók, mint kedvező hatásai a gyermekek érzelmi, intellektuális és mozgásfejlődésére.


A Miért fontos a babahordozás? oldalain választ kapunk felmerülő kérdéseinkre:

  • Miért hordozzunk?
  • Hogyan hordozzunk
  • Milyen eszközben hordozzunk?

 

Dr. Knowles könnyed, barátságos stílusban ír a hordozás filozófiájáról, a legújabb kutatási eredményekről, és orvosként meggyőző bizonyítékokat tár elénk arról, miért oly fontos a babahordozás a gyermekek, szüleik, a családok és az egész társadalom testi-lelki egészsége érdekében.”